DevUG Rijeka

Prijavi u grupu

Supermoći i kompajler

DevUG Rijeka - Utorak - 30.5.2017. – 18:45

Zamislite samo kakva bi vam to moć bila na raspolaganju kada bi mogli kompajlerovim očima gledati na vaš kod. Zamislite da taj kod možete automatski analizirati, poboljšati, izmijeniti, pokriti testovima, itd. Bila bi ovo supermoć, složit ćete se. Do prije koju godinu, ovu su supermoć imali samo rijetki upućeni u tajne izrade i načina rada kompajlera. Roslyn - Compiler-as-a-Service - približio je ove mogućnosti svakom C# programeru.

Agenda

18:45 - 18:55

Uvodna riječ

Berislav Nižić

Uvodna riječ i novosti u DevUG Rijeka.

19:00 - 20:00

Supermoći i kompajler

Igor Rončević

Čast nam je ovaj puta predavanje održati u suradnji s riječkim ogrankom IEEE-a! Pričat ćemo ni manje ni više doli o supermoćima koje bi nam bile na raspolaganju kada bismo mogli kompajlerovim očima pregledati svaki C# kod koji smo ikada napisali ili vidjeli.

Igor, koji je oduvijek bio poznat po tome da bi radije pisao programe koji pišu programe negoli pisao programe, pokazat će nam kako iskoristiti ovu moć kompajlera na konkretnim primjerima iz prakse. Primjerice, ReSharper čiju licencu dijelimo na svakom predavanju nije ništa drugo već jedan program koji analizira i mijenja naše programe. Uz pomoć Roslyna mogli bismo, teoretski jednostavno, isprogramirati vlastiti ReSharper ;-)

Pričat ćemo o tome kako rade kompajleri općenito, nevezano za C#. Zašto su toliko složeni i kako ih je Roslyn - Compiler-as-a-Service - učinio jednostavno dostupnim svima.

Inače, Roslyn je po svojoj prirodi višeplatformski s rastućom podrškom za Linux i MacOS operativne sustave. Ako bude vremena, možda napravimo kakav primjer i na Linuxu.

20:05 - 20:15

Dodjela cool nagrada

Katarina Volarić Nižić

Sretni dobitnici će osvojiti neku od cool i korisnih nagrada...

20:15 - 21:00

Neformalno druženje uz pizzu i piće

Zanimljivo i ugodno druženje uz pizzu i piće. :-)