DevUG Karlovac

Prijavi u grupu

O novom kurikulumu Informatike i robotika u praksi u OŠ „Slava Raškaj“ Ozalj

DevUG Karlovac - Utorak - 10.5.2016. – 17:45

Sve što ste oduvijek željeli saznati i pitati o novom kurikulumu iz Informatike - poslušajte iz prve ruke jedne od autorica novog kurikuluma profesorice Lidije Kralj. Iskoristite priliku i postavite pitanja koja vas zanimaju. Novi kurikulum potiče procese od računalnog razmišljanja do kreativnog stvaranja.
A kako kreativno stvaranje potaknuti već danas i koliko ono znači djeci kroz primjere iz prakse pokazati će nam učitelj informatike Predrag Matko sa svojim učenicima i njihovim robotima i projektima.

Agenda

17:45 - 18:00

Okupljanje

18:05 - 18:50

Novi kurikulum Informatike – od računalnog razmišljanja do kreativnog stvaranja

Lidija Kralj

U novom kurikulumu Informatike fokus je pomaknut s učenja o računalnim programima na poticanje učenika na kreativno izražavanje pomoću digitalnih tehnologija i stvaranje novih programskih rješenja. Informacije i digitalna tehnologija, računalno razmišljanje i programiranje, digitalna pismenost i komunikacija te e-Društvo obuhvaćaju razvoj logičkog razmišljanja, rješavanje problema, odgovornu i primjerenu uporabu tehnologije te snalaženje u e-Društvu. Prvi put informatika se pojavljuje kao ravnopravan izborni predmet u svim razredima osnovne te kao obavezni predmet u prva dva razreda srednje. Kako je nastao kurikulum, koje promjene nosi i sve drugo što vas zanima saznajte iz prve ruke od profesorice Lidije Kralj.

Lidija Kralj, profesorica matematike i informatike, je profesionalna učiteljica, po zvanju, zanimanju i unutarnjoj motivaciji. Sve što nauči dijeli s kolegama, učenicima i svima koje zanima. Uspješnost poučavanja otkriva u kombiniranju stvarnog i virtualnog svijeta; od kule za princezu do društvenih mreža.
Urednica digitalnog časopisa “Pogled kroz prozor” i portala ucitelji.hr. eTwinning ambasadorica za Hrvatsku i voditeljica projekata “Sigurnost djece na internetu” i ENABLE. Dvadeset pet godina predaje matematiku i informatiku u OŠ Veliki Bukovec. Microsoft Innovative Educator Expert i Microsoft Certified Educator, članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje te stručnjakinja u radnim skupinama za izradu kurikuluma Informatike i međupredmetne teme IKT u obrazovanju.
Završila E-learning akademiju, smjer Management , a polazi i doktorski studij - Informatika u odgoju i obrazovanju na UFZG.
Autorica niza udžbenika i zbirki za informatiku i matematiku za osnovne i srednje škole, nekoliko edukativnih, multimedijskih programa za učenje matematike te online tečaja “Logo – online učenje programiranja”. Piše znanstvene i stručne članke. Radove o e-learningu, sigurnosti na internetu, međunarodnim projektima i raznim primjenama obrazovnih tehnologija prezentirala sam na puno domaćih i međunarodnih konferencija i skupova.
E-portfolio: https://mahara.org/view/view.php?t=n06afssmV7lVIsOBk5G8

19:00 - 19:30

Automatika/robotika u nastavi informatike

Predrag Matko

Predavanje će pokazati koje su prednosti korištenja automatike ili robotike u nastavi informatike od 1. do 8. Razreda osnovne škole. Bit će govora o prednostima koje robotika donosi u područje programiranja na način da dijete kroz igru analizira složene zadatke te pronalazi najbolje metode za njihovo rješavanje. Nakon predavanja učenici će demonstrirati rad mBot robota i Arduino platformu koje koristimo u našoj školi.

Predrag Matko -diplomirani informatičar, učitelj informatike u OŠ „Slava Raškaj“ sa 16 godina radnog iskustva na poslovima edukacije djece. Nakon završene osnovne škole u Ozlju pohađao je Gimnaziju Karlovac a nakon toga diplomirao na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Zadnje 3 godine aktivno se bavi automatikom i robotikom te vodi grupu robotičara koja trenutno okuplja 20 članova s tendencijom stalnog porasta. Naši su učenici već 2. godinu zaredom županijski pobjednici iz područja automatike a ove godine i državni prvaci iz Informatike.
Ove godine pokreće Udrugu TEHNO OZ kojoj je predsjednik s ciljem približavanja područja tehnike i robotike što većem broju ljudi. Udruga je pokrenula projekt izrade školskog radija kako bi djeca dobila novi medij za prikazivanje svih njihovih talenata. Neke od naših projekata možete vidjeti na našem web-u (http://www.tehnooz.hr).
Demonstratori na predvanju će biti Ivan Živčić i Tomislav Vranić, učenici 8. razreda. Ove godine dečki su osvojili 1. Mjesto na državnom natjecanju iz informatike u kategoriji razvoj softvera i poduzetništvo s radom „Micro CNC“.